CMYK

Farvemodellen som anvendes i forbindelse med udskrift af farvebilleder kaldes CMYK-modellen. 

I CMYK-modellen anvendes farverne Cyan, Magenta, Yellow og sort (Carbon). Cyan, magenta og  gul er komplementærfarverne til de tre grundfarver Rød, Grøn og Blå (se farvecirklen). I denne model dannes  farverne ved blanding af de cyan, magenta og gul. Hvis man blander cyan, magenta og gult i "lige forhold" skulle blandingen ideelt set fremtræde sort. Det gør den dog aldrig i praksis. Derfor tilføjer man sort til farvemodellen.

Farvedannelsen på det trykte medium fremkommer ved at hvidt lys (fx solens) vekselvirker med farvepigmentet og derefter reflekteres det mere eller mindre af farvepigmentet. 

Hvidt lys er i virkeligheden en blanding af lys i alle regnbuens farver. Det er mennesket synssans, der opfatter denne blanding som hvidt lys.  Når lyset vekselvirker med farvestoffet sker der en absorption af lys med den farve, som er komplementær til farvestoffets farve. 

Da farvedannelse sker ved absorption af lys, er CMYK-modellen en subtraktiv farvemodel. I denne model er et hvidt farvestof et pigment, der reflekterer alle solspektrets farver og et sort farvestof absorberer alle solspektrets farver.

Retur